Page Title

Nieuws

Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…

De toekomstige pensioenuitgaven : enkele preciseringen (04/08/1997)

!

Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.

Het federaal Planbureau stelt regelmatig verkenningen op zeer lange termijn voor met betrekking tot de uitgaven voor sociale bescherming.

De volgende reeks verkenningen, die gebaseerd zijn op de nieuwe bevolkingsvooruitzichten (1) en waarbij de pensioenhervorming in rekening gebracht wordt, zal naar het jaareinde toe voorgesteld worden. De belangrijkste resultaten zijn ondertussen reeds bij benadering gekend; sommige cijfers werden op 1 augustus reeds door de pers geciteerd. Een aantal preciseringen lijken hierbij noodzakelijk.

De evolutie van de sociale uitgaven hangt van vele factoren af : de demografie, de tewerkstelling, de werkloosheid, de inkomensevolutie, het sociale beleid, enz.

Het is onmogelijk om te voorspellen hoe al deze parameters in de toekomst zullen evolueren. Toch kan men, indien men het risico durft nemen om een aantal hypothesen te formuleren, bepaalde scenario's ontwikkelen met betrekking tot de toekomstige evolutie van de sociale bescherming.

Tabel 1 herneemt de evolutie van de pensioenlasten, binnen één van de door het Federaal Planbureau bestudeerde scenario's. Deze uitgaven worden uitgedrukt in percent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) (2), gezien op deze wijze de lasten direct geplaatst worden binnen de capaciteit van de economie om deze last te dragen.

Tabel 1 - Pensioenuitgaven (% BBP)

Bron : Federaal Planbureau, MALTESE-verkenning 1997-2050, referentiescenario. Te verschijnen.

De effecten van de vergrijzing van de Belgische bevolking, enerzijds te wijten aan de verhoging van de levensverwachting en anderzijds verbonden met de pensionering van de "baby-boom"-generatie van de naoorlogse periode, laten zich duidelijk voelen in de 21e eeuw, met een hoogtepunt rond het jaar 2030. Zoals tabel 1 aantoont groeit de impact van de pensioenuitgaven van 10.7% BBP vandaag tot 13.2% BBP in 2030 en dit ondanks de pensioenhervorming binnen het werknemersstelsel.

Deze aangroei van de uitgaven lijkt belangrijk maar blijft binnen de context van de globale inkomensverdeling eerder beperkt. Ze is bovendien beheersbaar binnen het kader van het budgettaire beleid, op voorwaarde dat de overheidsschuld en de rentelasten voldoende sterk verminderd worden tijdens de volgende decennia.

De uitgaven uitgedrukt in Belgische franken, die in tabel 2 weergegeven worden, nemen een meer spectaculaire vorm aan. Zij moeten evenwel met de nodige voorzichtigheid ge·nterpreteerd worden. Hun aangroei weerspiegelt vooral de invloed van de inkomensevolutie op de pensioenberekening. De inkomensevolutie weerspiegelt op haar beurt de economische groei. De bedragen uitgedrukt in miljarden, zijn dus louter illustratief en minder significant dan de gegevens in tabel 1.

Tabel 2 - Pensioenuitgaven (miljarden BEF, constante prijzen 1996)

Bron : Federaal Planbureau, Maltese-verkenning 1997-2050, referentiescenario. Te verschijnen.

(1) Nationaal Instituut van de Statistiek, Federaal Planbureau, Bevolkingsvooruitzichten 1995-2050, NIS, 1996

(2) t.t.z. de waarde van alle goederen en diensten die door de Belgische economie tijdens het betreffende jaar werden voortgebracht.

  Verwante documenten

None

  Beschikbare gegevens

None

  Thema's

None

  JEL

None

  Keywords

None

Please do not visit, its a trap for bots