Page Title

Thema's

De studies van het FPB beslaan 11 hoofdthema’s: Arbeidsmarkt, Duurzame ontwikkeling, Energie, Internationale economie, Macro-economische vooruitzichten en analyses, Milieu-economische rekeningen en analyses, Overheidsfinanciën, Sectoralerekeningen en -analyses, Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning, Structurele Studiën, Transport.

Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning

Contact

  • https://maltese.plan.be

Nieuws

Bevolkingsvooruitzichten België: vanaf het einde van de jaren 2040 neemt de bevolking enkel in Vlaanderen nog toe [13/02/2024]

De migratiestromen zouden in België de komende decennia stabiliseren op een relatief hoog niveau, en blijven zo een belangrijke drijvende kracht achter de Belgische bevolkingsgroei. Ook blijft het vruchtbaarheidscijfer laag en nadert de levensverwachting de 90 jaar. Door de toenemende vergrijzing zal het aantal éénpersoonshuishoudens aanzienlijk stijgen. En vanaf het einde van de jaren 2040 zou de bevolking enkel in Vlaanderen nog stijgen, maar in Wallonië en Brussel dalen. Dat blijkt uit de bevolkingsvooruitzichten voor de periode 2023-2070 van het Federaal Planbureau (FPB).

Vruchtbaarheidshypothese op lange termijn neerwaarts herzien [13/02/2024]

Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw neemt al meer dan 10 jaar af, van 1,86 kinderen per vrouw in 2008 naar 1,52 in 2022. Dit kan enerzijds worden verklaard door het uitstellen van geboortes tijdens crisisperioden, maar ook door een vermindering van het aantal door koppels gewenste kinderen als gevolg van maatschappelijke veranderingen. Bijgevolg heeft het Federaal Planbureau de vruchtbaarheidshypothese die sinds 2020 wordt gehanteerd in zijn demografische projecties neerwaarts herzien. 

Vanaf het einde van de jaren 2040 blijft de bevolkingsgroei alleen nog in het Vlaams Gewest positief [13/02/2024]

Het aantal inwoners blijft in België de komende jaren stijgen, met jaarlijks gemiddeld 25 000 bijkomende inwoners tot 2070 (een stijging van 10% tussen 2023 en 2070). Op regionaal vlak lopen de evoluties uiteen. De bevolking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daalt tussen 2023 en 2070 met 4%. In Wallonië is de bevolkingsgroei tussen 2023 en 2070 met 2% erg laag; met een negatieve groei vanaf het einde van de jaren 2040. In het Vlaams Gewest blijft deze groei dynamischer en stijgt het aantal inwoners met 17% tegen 2070.

 

De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen zou aanzienlijk groter zijn zonder minimumregelingen of gelijkgestelde periodes [30/01/2024]

Omdat minimumregelingen (de minimumpensioenen en het minimumrecht per loopbaanjaar) en gelijkgestelde periodes overwegend ten goede komen aan gepensioneerde vrouwen, verkleinen ze de pensioenongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zonder minimumregelingen zou de pensioenkloof 37% bedragen in plaats van 31% en zonder gelijkgestelde periodes 43% in plaats van 31%. Dat blijkt uit een onderzoek van het Federaal Planbureau op basis van gegevens van 2017. Het onderzoek werd gefinancierd door de FOD Sociale Zekerheid.

Minimumregelingen, gelijkgestelde periodes en de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen [30/01/2024]

Dit rapport toont dat de minimumregelingen (de minimumpensioenen alsook het minimumrecht per loopbaanjaar) en de gelijkgestelde periodes de pensioenongelijkheid tussen mannen en vrouwen verminderen. Als we veronderstellen dat er geen minimumregelingen bestaan, dan zou de pensioenkloof 37% bedragen in plaats van 31%. Veronderstellen we dat de gelijkgestelde periodes niet langer worden toegekend, dan zou de kloof 43% bedragen in plaats van 31%. De gelijkstelling deeltijds werk met behoud van rechten – één welbepaald type gelijkstelling – heeft een beperkte impact op de pensioenongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zonder deze gelijkstelling zou de pensioenkloof 0,4 procentpunt hoger liggen.

Contact

  • https://maltese.plan.be

Het Federaal Planbureau stelt regelmatig vooruitzichten op van de sociale uitgaven op korte, middellange en lange termijn, met name inzake pensioenen en gezondheidszorg, en in het kader van de gezamenlijke overheidsfinanciën (zie “Financiële evoluties van de sociale bescherming”). Het bestudeert ook de herverdelende aspecten van de pensioen- en socialebijstandsstelsels voor ouderen (zie “Inkomensverdeling en armoede”). Die vooruitzichten worden opgemaakt op basis van bevolkingsvooruitzichten die ook door het FPB worden verwezenlijkt (zie “Demografie”).

De financiële en sociale gevolgen van de vergrijzing worden sinds 2002 voorgesteld in het Jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing (zie “Studiecommissie voor de Vergrijzing”). Op Europees niveau neemt het FPB actief deel aan de AWG, een werkgroep opgericht door het Economic Policy Committee van de Europese Raad (ecofin) (zie “Ageing Working Group”). Die werkgroep stelt, om de drie jaar sinds 2003, een rapport op over de langetermijnvooruitzichten van de sociale uitgaven voor alle lidstaten van de Europese Unie.

De know-how van het Planbureau betreft ook de studie van de financiële en sociale gevolgen van maatregelen en voorstellen van economische en sociale beleidsmaatregelen. In dat opzicht maakt het deel uit van het Kenniscentrum Pensioenen (zie “Kenniscentrum Pensioenen”), dat in 2015 werd opgericht en technische bijstand verleent aan de Academische Raad, het Nationaal Pensioencomité en aan de ministers die bevoegd zijn voor de pensioenen.

Contact

  • https://maltese.plan.be
Please do not visit, its a trap for bots