Contact
Twintig jaar langetermijnenergievooruitzichten - Een retrospectieve analyse [10/12/2020]
Het Federaal Planbureau maakt sinds 20 jaar langetermijnenergievooruitzichten voor België, met een frequentie van één studie om de drie jaar. De eerste editie werd gepubliceerd in januari 2001 en de zesde en meest recente editie in oktober 2017. In het najaar van 2020 hadden er nieuwe energievooruitzichten moeten verschijnen, maar dat zal niet het geval zijn. Een van de redenen is het ontbreken van een recente Europese oefening waarop de energievooruitzichten van 2020 kunnen bouwen. In plaats van nieuwe Belgische vooruitzichten werd ervoor gekozen om een project dat ons al lang interesseerde concreet gestalte te geven: een retrospectieve analyse van de voorgaande vooruitzichten ondernemen en publiceren.
Eerst elektriciteit of meer moleculen? Hoe ziet de Belgische energiemix eruit in 2050? [21/10/2020]
In dit rapport wordt de plaats die waterstof kan innemen in het toekomstige Belgische energiesysteem tegen 2050 onder de loep genomen. Dit rapport richt zich in feite op twee uiteenlopende evoluties van het (eind)energieverbruik: enerzijds een verregaande elektrificatie van het finaal energieverbruik en anderzijds een voortgezet en groter gebruik van gas voor vervoer, (industriële) warmte en elektriciteitsopwekking. Verschillende uitkomsten van de twee toekomstvisies worden beschreven zoals de vereiste investeringen in infrastructuur (interconnecties, elektrolysers, opslag).
Corona schudt de Belgische elektriciteitssector danig door elkaar [18/06/2020]
In deze ongeziene periode van langdurige lockdown als gevolg van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus worden effecten in alle geledingen van de maatschappij waargenomen. Gegeven de natuur, omvang en snelheid van de sanitaire crisis blijven ook de energiemarkten niet gespaard en wordt het energielandschap danig door elkaar geschud. Een aantal zwakke plekken in het huidige systeem worden hierdoor blootgelegd.
Contact
Energie speelt een hoofdrol in onze economie. Ze is niet alleen een productiefactor van de verwerkende nijverheid, maar ook een sleutelelement in ons dagelijks leven aangezien ze onder meer aan onze behoeften inzake verwarming en mobiliteit kan voldoen. Hierdoor staat energie volop in de belangstelling.
De komende decennia staan we immers voor heel wat uitdagingen op het vlak van energie, zoals:
- De zekerheid van de energie- en elektriciteitsbevoorrading;
- de Europese integratie van de elektriciteits- en gasmarkten;
- de evolutie van de energiemix in een context van strijd tegen klimaatverandering.
Om te weten te komen wat de impact is van die uitdagingen voor België, heeft het Federaal Planbureau (FPB) gekozen voor twee invalshoeken:
- het regelmatig opstellen van energievooruitzichten;
- het bestuderen van specifieke vraagstukken.
Laatste 5 communiqués [Meer]
- Corona schudt de Belgische elektriciteitssector danig door elkaar17/06/2020
- Nucleaire onbeschikbaarheid in november03/10/2018
- Hoe krijgen we schone energie voor alle Belgen?17/05/2018
- Energie, elektriciteit en emissies: het Federaal Planbureau berekent30/11/2017
- De vooruitzichten voor de Belgische economie worden gekenmerkt door gematigde groei, gestage jobcreatie en aanhoudende overheidstekorten20/06/2017
Laatste 5 gegevensbanken [Meer]
Laatste 5 publicaties [Meer]
- Twintig jaar langetermijnenergievooruitzichten - Een retrospectieve analyse 10/12/2020
- Fuel for the future - More molecules or deep electrification of Belgium's energy system by 2050 21/10/2020
- Analyse van concrete maatregelen van de Klimaatcoalitie - Studie in opdracht van de Vice-eerste minister en minister van Werk, Economie en Consumenten. 28/03/2019
- Insights in a clean energy future for Belgium - Impact assessment of the 2030 Climate & Energy Framework 17/05/2018
- Impact van het Pact - Bijkomende cijfers ter staving van een Energiepact 26/02/2018