Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
Energie en elektriciteit zijn vandaag niet meer weg te denken uit onze maatschappij: zowel industriële processen, diensten, transport, landbouw als gezinnen hebben energie nodig om te functioneren. In deze lijvige publicatie waarin het Federaal Planbureau, naar driejaarlijkse gewoonte, haar langetermijnenergievooruitzichten voorstelt, wordt een staat opgemaakt van het Belgische energiesysteem en hoe dit in de toekomst kan evolueren indien geen bijkomend beleid wordt aangenomen.
Het Federaal Planbureau (FPB) publiceert om de drie jaar een omvangrijk rapport waarin de langetermijnenergievooruitzichten voor België worden beschreven. Dit rapport is ondertussen al het vijfde in de reeks. De voorgestelde energievooruitzichten simuleren het Europees wetgevend Klimaat/Energiepakket voor België tegen 2020. De publicatie beperkt zich echter niet tot de horizon 2020, maar schetst de evolutie van het Belgisch energiesysteem tot 2050. De analyse van deze toekomstcijfers laat toe om, op Belgisch niveau, lessen te trekken over de eventuele nood aan bijkomend beleid en maatregelen in het licht van het Europese kader 2030 rond Klimaat en Energie enerzijds en de lagekoolstofeconomie tegen 2050 anderzijds. Er wordt in deze publicatie eveneens aandacht besteed aan twee actuele thema’s die het Belgisch energiedebat beheersen: het eerste betreft de productietoereikendheid van het toekomstig Belgisch elektriciteitspark, het tweede documenteert de evolutie van de energiekosten van enkele selecte Belgische industrietakken. Bovendien worden, naast de hoofdanalyse, ook vier varianten gedraaid die opgebouwd zijn rond het hoofdscenario. Die varianten illustreren de gevoeligheid van het hoofdscenario (Referentiescenario genaamd) voor assumpties omtrent het bruto binnenlands product en fossiele brandstofprijzen.
Onderstaande tabel vat de kernresultaten van de Belgische energievooruitzichten tegen 2050 samen.
Zes kernboodschappen worden kort toegelicht:
Bovendien is het zo dat als andere veronderstellingen worden gemaakt over de evolutie van het bbp of de prijzen van olie, aardgas en steenkool, de resultaten wijzigen. Indien andere aannames worden gemaakt over de toekomstige evolutie van het bbp heeft dit voornamelijk een invloed op de hoogte van de verschillende indicatoren (finaal energieverbruik, productie van elektriciteit, broeikasgasemissies, ...) en minder op de samenstelling (mix). Het is dus vooral de absolute waarde van de indicator die wijzigt: naar boven wanneer het bbp hoger is dan aangenomen in het Referentiescenario, naar beneden wanneer het lager uitvalt. Bij andere prijsveronderstellingen ligt het verhaal iets anders: in dat geval zal niet enkel de hoogte van de indicatoren wijzigen, maar ook (en vooral) de samenstelling omdat er opties bestaan om de duurder geworden brandstoffen te substitueren. Typisch is het zo dat bij lagere (hogere) prijzen meer (minder) aardgas wordt verbruikt en minder (meer) hernieuwbare energiebronnen.
Het Belgische energiesysteem in 2050: Waar naartoe?, Federaal Planbureau, oktober 2014
Voor meer informatie: D. Devogelaer, dd@plan.be, 02/5077438; D. Gusbin, dg@plan.be, 02/5077427.
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
Energie > Energievooruitzichten
JEL
None
Keywords