Page Title

Publicaties

Om de transparantie en informatieverstrekking te bevorderen, publiceert het FPB regelmatig de methoden en resultaten van zijn werkzaamheden. De publicaties verschijnen in verschillende reeksen, zoals de Vooruitzichten, de Working Papers en de Planning Papers. Sommige rapporten kunnen ook hier geraadpleegd worden, evenals de nieuwsbrieven van de Short Term Update die tot 2015 werden gepubliceerd. U kunt op thema, publicatietype, auteur en jaar zoeken.

De macro-economische impact van diverse modaliteiten betreffende de verhoging van de ontvangsten en de daling van de overheidsuitgaven [ Planning Paper 78 - ]

In het kader van het debat over de inkrimping van het overheidstekort in België, werden verschillende technische varianten gesimuleerd met betrekking tot een vermindering van de primaire uitgaven of een verhoging van de overheidsinkomsten.

  Auteurs

Francis Bossier (A), Michel Englert (A), Catherine Streel (A)
 
A : Auteur, C : Contribuant

  Publicatietype

Afgesloten reeksen

In de Planning Papers werden afgeronde studies over thema's van ruimer belang gepresenteerd. De reeks is gesloten sinds 2022.
De Short Term Update (STU) was een driemaandelijkse nieuwsbrief met een actueel overzicht van de Belgische economie en de lopende studies van het FPB.  De reeks is gesloten sinds 2015.

Deze qua sociaal-politieke toepasbaarheid, soms weinig realistische oefeningen hebben tot doel de geïnduceerde effecten met elkaar te vergelijken. Alle varianten zijn dusdanig gerealiseerd dat ze ex ante een daling van de uitgaven of een stijging van de ontvangsten invoeren, die gedurende de gehele simulatieperiode gelijk blijft. Concreet komen de in het model geïnjecteerde schokken overeen met een bepaald percentage van het BBP.

De verschillende varianten kwamen tot stand met behulp van het macro-sectorieel HERMES-model (versie van januari 1996). De referteprojectie betreft april 1996. Aangezien deze oefening niet tot doel heeft algemene resultaten te geven, maar de specifieke impact van een bepaalde maatregel te meten, werden enkel de verschillen t.o.v. de referteperiode berekend.

Zowel de macro-economische resultaten als die betreffende de overheidsfinanciën worden voor elke variant voorgesteld in twee tabellen waarin telkens een aantal synthetische indicatoren zijn opgenomen. De bespreking van de resultaten beperkt zich tot enkele algemene vaststellingen en tot enige specifieke opmerkingen voor de verschillende varianten.

Ondanks het soms “onrealistische” karakter van sommige varianten (bijvoorbeeld de variant betreffende een daling van de overheidsinvesteringen met 25% gedurende het eerste simulatiejaar) blijft deze louter technische oefening toch interessant omdat zij aantoont aan dat de verschillende geteste maatregelen (van een ex ante identiek bedrag) allesbehalve gelijke effecten hebben op de macro-economische ontwikkelingen en de overheidsfinanciën.

We merken hierbij nog op dat de verschillende maatregelen betreffende een verlaging van de uitgaven of een verhoging van de ontvangsten zeer algemeen zijn. Aan de ene kant is de gewijzigde parameter van de fiscale of parafiscale wetgeving niet gepreciseerd. Aan de andere kant veronderstellen wij dat de maatregelen algemeen zijn, dat zij dus niet op één bepaalde subcategorie van uitgaven of ontvangsten toe-gespitst zijn; dit laatste zou de in de volgende oefeningen uiteengezette teweeggebrachte effecten sterk kunnen veranderen.

  Verwante documenten

    None

  Beschikbare gegevens

None

  Thema's

  JEL

None

  Keywords

None


Please do not visit, its a trap for bots