Page Title

Publicaties

Om de transparantie en informatieverstrekking te bevorderen, publiceert het FPB regelmatig de methoden en resultaten van zijn werkzaamheden. De publicaties verschijnen in verschillende reeksen, zoals de Vooruitzichten, de Working Papers en de Planning Papers. Sommige rapporten kunnen ook hier geraadpleegd worden, evenals de nieuwsbrieven van de Short Term Update die tot 2015 werden gepubliceerd. U kunt op thema, publicatietype, auteur en jaar zoeken.

Vergrijzing en financiering van de sociale zekerheid: een haalbare uitdaging? (Handelingen van het door het Federaal Planbureau georganiseerde Colloquium, Brussel, 2 en 3 december 1997) [ Planning Paper 86 - ]

Het colloquium, georganiseerd door het Federaal Planbureau in december 1997, bood de gelegenheid aan een waaier van specialisten om de verschillende aspecten van het thema, via spraak en tegenspraak, naar voor te brengen. De problematiek rond het thema vergrijzing en zijn financiering blijft ook vandaag nog actueel. Vandaar het belang om de verschillende toespraken in de vorm van samenvattingen te boek te stellen. Planning Paper 86 vervolledigt, soms op kritische wijze, de reeds ruimschoots verspreide analyses van het Federaal Planbureau.

  Auteurs

None

  Publicatietype

Afgesloten reeksen

In de Planning Papers werden afgeronde studies over thema's van ruimer belang gepresenteerd. De reeks is gesloten sinds 2022.
De Short Term Update (STU) was een driemaandelijkse nieuwsbrief met een actueel overzicht van de Belgische economie en de lopende studies van het FPB.  De reeks is gesloten sinds 2015.

Het eerste gedeelte van dit werk omvat de werkzaamheden van de eerste dag van het colloquium, met name een analyse van de langetermijnontwikkelingen. Eerst wordt de te verwachten ontwikkeling van de belangrijkste demografische parameters uitgebreid behandeld. Vervolgens wordt er aangetoond hoe het Federaal Planbureau via het inbrengen van gedragspatronen en verschillende economische en wetgevende variabelen komt tot de financiële vooruitzichten van de sociale zekerheid, rekening houdende met de weerslag van de recente pensioenhervorming. Tenslotte zijn de specialisten op het terrein aan het woord (Rijksdienst voor Pensioenen, Administratie der Pensioenen en een mutualiteit) met hun werkzaamheden in verband met de werknemerspensioenen, de pensioenen van de ambtenaren en de uitgaven voor geneeskundige zorgen.

Het tweede gedeelte van dit werk omvat de werkzaamheden van de tweede dag en bevraagt zich over de te volgen strategieën om de daags voordien naar voor gebrachte uitdagingen aan te kunnen. Experts van internationale instellingen (IMF, OESO, EU) stellen hun eigen analyses voor. Daaropvolgend worden deze analyses geconfronteerd met de studies van het FPB en die van nog andere Belgische auteurs. Vertegenwoordigers van de private verzekeringssector verduidelijken de logica van een driepijlersysteem, met extra-legale pensioenfondsen en het particuliere sparen, hun respectieve voordelen en hun noodzakelijke ontwikkeling. Tijdens de Ronde Tafel, die vertegenwoordigers van de sociale gesprekspartners bijeenbrengt, wordt er nadien gedebateerd rond twee thema’s: het nut van een langetermijnverkenning en de doelstellingen van een sociaal zekerheidsstelsel: solidariteit en/of verzekering ? Leden van de toenmalige Regering, Minister Colla en Eerste Minister Dehaene, verduidelijken de grote lijnen van hun beleid ter zake. De werkzaamheden genoten de aandacht en de aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip.

  Beschikbare gegevens

None

Please do not visit, its a trap for bots