Page Title

L'institution

Le Bureau fédéral du Plan (BFP) est un organisme indépendant d'intérêt public. Il réalise des études et des prévisions sur des questions de politique économique, sociale, environnementale et leur intégration dans une perspective de développement durable.

Aanwerving van een Nederlandstalig wetenschappelijk programmeur – Contract van onbepaalde duur 13/02/2023

 Offre clôturée

Le délai pour poser votre candidature pour cette offre d'emploi est dépassé. Nous vous invitons à consulter régulièrement nos offres d'emplois.

Si vous souhaitez être informé de nos futures offres d’emploi, enregistrez-vous dans notre liste de distribution.

Het Federaal Planbureau is op zoek naar een Nederlandstalige wetenschappelijke programmeur voor een contract van onbepaalde duur.

Ben je gebeten door bits en bytes? Ben je vlot in verschillende programmeertalen zoals Python of C/C++? Werk je graag in team aan wetenschappelijk onderzoek? Vervoeg dan ons IT-team. Met je programmeerskills en je kennis in statistische methodes en data-analyse draag je bij aan onderzoek rond bevolkingsvooruitzichten. Daarnaast begeleid je je collega-onderzoekers bij het programmeren van de modellen en helpt hen door taken te automatiseren.

Functie

Het IT-team van het Federaal Planbureau bestaat uit 8 personen die uiteenlopende profielen hebben. Naast de algemene taken die horen bij een informaticadienst, beschikt het team over de nodige kennis om eigen software te ontwikkelen op maat van de noden van de onderzoeksteams.   

Binnen het IT-team zal je taken uitvoeren die kunnen worden opgesplitst in twee luiken :

1. Ondersteuning bieden aan de onderzoeksteams:

 • je helpt de onderzoekers bij het programmeren van de modellen en geeft advies over de gebruikte statistische methodes. Door je doorgedreven kennis van statistische methodes en data-analyse kan je de onderzoeksvragen begrijpen en vertalen naar concrete oplossingen;
 • je werkt mee aan de ontwikkeling en het onderhoud van IODE, een softwarepakket voor tijdreeksanalyse en econometrische modelering dat intern werd ontwikkeld (C/C++) 
 • je schrijft programma’s om taken van de modelleringsteams te automatiseren;
 • je geeft opleidingen over de verschillende software en programmeeromgevingen die op het Federaal Planbureau worden gebruikt.  

2. Onderzoekswerk verrichten:

Je werkt mee in het team dat instaat voor de demografische projecties. In samenwerking met een demograaf van het Planbureau,  ben je verantwoordelijk voor het modelleren en het aanmaken van de officiële Belgische prospectieve sterftetafels, één van de hypotheses voor de jaarlijkse demografische projecties van het Federaal Planbureau.
Samen met jouw acht collega’s zal je ook deelnemen aan de dagelijkse taken van de informatica‐equipe.

Vereiste profiel

 • houder zijn van een universitair diploma (licentie, master, doctoraat) in een wetenschappelijke of economische richting;
 • een doorgedreven kennis hebben van statistische methoden, data-analyse en van statistische pakketten zoals Stata en/of SAS;
 • een goede kennis hebben van één of meerdere programmeertalen,
 • de Nederlandse taal beheersen en voldoende kennis hebben van de andere landstaal om in een tweetalige omgeving te werken,
 • voldoende Engels spreken om te kunnen communiceren met onze externe partners.

Vaardigheden die tot aanbeveling strekken

 • kennis van Python en C/C++;
 • kennis van een version control system zoals Subversion, Git,…;
 • een uitgesproken interesse in IT;
 • een goede kennis van de tweede landstaal en van het Engels.

Werkgever

Bij het Federaal Planbureau maken we studies en vooruitzichten over economische, sociale en milieubeleidskwesties. We bestuderen ook de integratie van die beleidskwesties in een context van duurzame ontwikkeling. Door te solliciteren bij het Federaal Planbureau kies je voor een onafhankelijke openbare onderzoeksinstelling die als belangrijkste opdracht publieke beleidsondersteuning heeft. 
Bovendien hechten we veel belang aan milieubeheer en de diversiteit van onze personeelsleden. Op het Federaal Planbureau werken een honderdtal werknemers.

Wedde en voordelen 

De bezoldiging is verbonden aan de graad van expert in weddenschaal A23 van het federaal openbaar ambt. De geïndexeerde bruto-maandwedde bedraagt momenteel minimaal 5.313,06 euro, 5.553,05 euro na drie jaar en 6.113,02 euro na tien jaar. Je loon bij je aanwerving houdt rekening met je verworven nuttige ervaring. 

Naast het loon krijg je tal van voordelen: 

 • gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer; 
 • flexibele uurregeling en telewerk voor een goed evenwicht tussen werk en privéleven;
 • maaltijdcheques, voordelige hospitalisatieverzekering, aanvullend pensioen, fietsvergoeding en een voordelig gsm-abonnement;
 • opleidingsmogelijkheden;
 • gloednieuwe infrastructuur en ergonomisch meubilair.

Door zijn centrale ligging in Brussel is het Federaal Planbureau vlot bereikbaar met alle vervoermiddelen. Ons gebouw is daarnaast toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.

Selectieprocedure

Er wordt een voorselectie gemaakt op basis van de kandidaturen. De definitieve selectie gebeurt aan de hand van interviews door een jury samengesteld uit experten van het Federaal Planbureau. 

Kandidaatstelling 

Beantwoord je aan het gezochte profiel? Aarzel niet om te solliciteren. We moedigen vrouwen en jongeren actief aan om zich kandidaat te stellen. 

Bezorg je motivatiebrief opgesteld in het Nederlands, vergezeld van een uitgebreid CV en een afschrift van je diploma’s, via jobs@plan.be, ten laatste op 12 maart 2023 aan Saskia Weemaes Commissaris-adjunct bij het Planbureau (referentie ADSG/2023/01) 

Vermeld in je kandidatuur de relevante behaalde academische graden voor de diploma’s, evenals de onderwerpen van de thesis en/of eindverhandeling in het kader van die studies. 

Bijkomende inlichtingen in verband met de inhoud van deze functie kan je krijgen bij Geert Bryon (02/507.74.47 – gb@plan.be) en bij Johan Duyck (02/507.73.86 – jd@plan.be). Andere inlichtingen kan je krijgen bij Françoise Herbiet (02/507.73.26 – fh@plan.be).

 

 Offre clôturée

Le délai pour poser votre candidature pour cette offre d'emploi est dépassé. Nous vous invitons à consulter régulièrement nos offres d'emplois.

Si vous souhaitez être informé de nos futures offres d’emploi, enregistrez-vous dans notre liste de distribution.

Please do not visit, its a trap for bots