Page Title

Nieuws

Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…

Webinar : Tweede gratis webinar over de 4-dagenwerkweek met arbeidsduurvermindering en loonbehoud 

Op donderdag 1 februari  (11u00-12u30) organiseert het Federaal Planbureau, in samenwerking met de Universiteit Gent, zijn tweede webinar over de ‘4-dagenwerkweek met arbeidsduurvermindering en loonbehoud’. 

Daarbij zullen een Frans en een Belgisch bedrijf die de 4-dagenweek (32u) hebben ingevoerd hun ervaring delen net als de voor- en nadelen van het systeem bespreken. We hebben daarbij bewust gekozen voor een grote en een kleine onderneming, omdat dit een ander perspectief biedt. Daarnaast zal de Universiteit Gent meer details uit de doeken doen over de onderzoeksmethodologie die toegepast zal worden bij de pilootstudie rond deze 4-dagenweek. 

Pilootstudie

Deze webinar kadert in een bredere wetenschappelijke pilootstudie naar de effecten van de arbeidsduurvermindering met loonbehoud bij bedrijven die wordt gerealiseerd in opdracht van de federale regering. Het Federaal Planbureau zal, in samenwerking met de Universiteit Gent, in 2024 deze studie uitvoeren om bedrijven op te volgen die vrijwillig en gedurende zes maanden een 4-daagse werkweek, met arbeidsduurvermindering en zonder loonverlies, invoeren. Het doel is om de effecten van een arbeidsduurvermindering op o.a. het welzijn van werknemers, de productiviteit, de werkgelegenheid en het financiële evenwicht van bedrijven te objectiveren en beter te begrijpen.

View recording

Sprekers

 • Laurent de la Clergerie, afgestudeerd in economie en elektrotechnisch ingenieur, lanceerde LDLC.com in Lyon in 1996. E-commerce staat dan nog in zijn kinderschoenen... 28 jaar later is LDLC.com de leider in IT en hightech e-commerce in Frankrijk. De Groupe LDLC vertegenwoordigt momenteel 16 merken, waaronder 7 e-commercesites, meer dan 80 LDLC-winkels, meer dan 1 000 medewerkers en een omzet van 567 miljoen euro. Sinds enkele jaren zet Laurent de la Clergerie zich in voor het bevorderen van welzijn in de onderneming, een vrijere managementstijl en plezier op de werkplek. 2021 illustreert dit engagement en de werknemers van Groupe LDLC zijn overgeschakeld op een 32-urenwerkweek gespreid over 4 dagen.
 • Griet Deca is Chief Happiness en Stress- en Burn-out coach. Ze is co-founder in 2017 van Tryangle die bedrijven en hun werknemers ondersteunt om samen te bouwen aan meer welzijn en geluk op de werkvloer. In 2018 schreef ze het boek « Van welvaart naar werkgeluk » en in 2020 samen met haar collega Kim Hilgert “Werken aan werkgeluk”: een praktische handleiding voor een duurzaam beleid. In september 2023 heeft Tryangle de 4-dagenwerkweek met collectieve arbeidsduurvermindering (32u) ingevoerd.
 • Damaris Castro is doctoraal onderzoekster aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent, werkzaam binnen de onderzoeksgroep Milieueconomie. Haar doctoraatsonderzoek, onder begeleiding van Prof. Dr. Brent Bleys, focust onder meer op arbeidsduurvermindering. Door middel van enquêtes en interviews heeft ze het concept van voldoende inkomen, voorkeuren voor inkomen versus vrije tijd, en voorkeuren voor collectieve beleidsmaatregelen inzake arbeidsduurverkorting onderzocht.
 • Brent Bleys is hoofddocent aan de vakgroep Economie van de Universiteit Gent, waar hij onder andere Macro-economische Bedrijfsomgeving, Milieu-economie en -beleid en Ecologische Economie doceert. Zijn onderzoek focust op alternatieve welvaartsindicatoren, subjectief welzijn, duurzaamheidstransities en milieuvriendelijk gedrag. Binnen deze kaders is er veel aandacht voor de manier waarop individuen hun tijd besteden, en in hoofdzaak de afruil tussen tijd besteed aan (betaald) werk versus vrije tijd. Prof. Bleys is verder als vertegenwoordiger van de wetenschappelijke milieus verbonden aan de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

Praktische informatie

 • Taal: de presentaties zullen plaatsvinden in het Nederlands en Frans. Er is geen simultaanvertaling voorzien.
 • Doelpubliek:
  • Ondernemingen en organisaties in België die de arbeidsduurvermindering met loonbehoud willen testen binnen hun organisatie.
  • Bedrijven en organisaties die al ingeschreven zijn voor de pilootstudie.
 • Inschrijvingsdeadline: 30.01.2024
 • Deelnamelink: de deelnamelink ontvangt u enkele dagen voor de aanvang van de webinar.

Programma

11u00

Welkomstwoord

Saskia Weemaes, adjunct-Commissaris, Federaal Planbureau

11u05

Getuigenissen van organisaties die de 4-dagenwerkweek met arbeidsduurvermindering en loonbehoud hebben ingevoerd.

 • Laurent de la Clergerie, Voorzitter en oprichter, Groupe LDLC (Frankrijk)
 • Griet Deca, Co-founder & Chief Happiness, Tryangle (België)

11u45

Presentatie van de pilootstudie over de collectieve arbeidsduurvermindering

 • Damaris Castro, Onderzoekster, Universiteit Gent
 • Brent Bleys, Professor, Universiteit Gent

12u05   

Q&A

12u30   

Einde

Inschrijving

Schrijf u hier in. 

Contact

Maritza López Novella: mln@plan.be

  Verwante documenten

  None

  Thema's

None

  JEL

None

  Keywords

None

Please do not visit, its a trap for bots