Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
Het Federaal Planbureau en de Algemene Directie Statistiek hebben hun demografische vooruitzichten geactualiseerd. In vergelijking met de vorige projectie werd de verwachte bevolkingsgroei op korte termijn neerwaarts en op lange termijn opwaarts herzien. Die herziening wordt in het bijzonder verklaard door een verrijking van de hypothesen inzake de toekomstige evolutie van de internationale migratiestromen. De hypothesen inzake de vruchtbaarheid, het sterftecijfer en de interne migratie werden enkel geactualiseerd op basis van de meest recente waarnemingen. Uitgaande van die hypothesen zou de bevolking van het Rijk stijgen van 11,2 miljoen inwoners in 2014 tot 11,4 miljoen inwoners in 2020 (+2,5%) en 13,1 miljoen inwoners in 2060 (+17%). Door een relatief grotere toename van het aantal kleinere huishoudens (vooral de eenpersoonshuishoudens en, in mindere mate, de eenoudergezinnen) groeit het aantal Belgische huishoudens op lange termijn sneller dan de bevolking.
In elk van de drie gewesten wordt ook een bevolkingsgroei verwacht, zij het in verschillende tempo's (zie tabel 1).
Deze vooruitzichten tonen eens te meer aan dat de Belgische bevolking verder zal vergrijzen, met een toename van de gemiddelde leeftijd van 41 jaar in 2014 tot 44 jaar in 2060. De demografische afhankelijkheidscoefficiënt van de ouderen (65+/15-64 jaar) stijgt bijgevolg (van 27% in 2014 tot 42% in 2060) en het aantal personen op actieve leeftijd per oudere daalt (van 3,6 in 2014 tot 2,4 in 2060).
De gemiddelde leeftijd van de bevolking en de evolutie ervan verschillen naargelang van het gewest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stijgt de gemiddelde leeftijd van 37 jaar in 2014 tot 38,5 jaar in 2060. In het Waals en het Vlaams Gewest gaat het om toenames van respectievelijk 41 tot 44 jaar en 42 tot 45 jaar.
Groei van het aantal particuliere huishoudens in het Rijk en de gewesten
Op het niveau van het Rijk:
De analyse van de evolutie van het aantal huishoudens per gewest toont enkele gewestelijke kenmerken (zie tabel 1).
In het kader van deze demografische vooruitzichten werd bij het opstellen van de hypothesen, voor de korte termijn, rekening gehouden met recente ontwikkelingen m.b.t. de financiële en economische crisis en hun impact op de componenten van de bevolking, alsook met de huidige beleidsmaatregelen inzake migratie. Voor de lange termijn volgt de projectie een scenario van ongewijzigd beleid en ongewijzigde ‘maatschappelijke organisatie’. De hypothese van ‘ongewijzigde maatschappelijke organisatie’ impliceert niet dat de waarden van de verschillende centrale parameters worden bevroren, maar net de voortzetting van trends die kenmerkend zijn voor de huidige maatschappelijke context (breuken en grote verschuivingen worden daarbij niet voorzien). In geval van een belangrijke wijziging of breuk met die trends, zou de realiteit kunnen afwijken van de hypothesen van deze projecties.
Voor meer informatie kunt u zich richten tot:
Marie Vandresse, vm@plan.be; tel. 02.507.73.62 – demografische vooruitzichten Johan Duyck, jd@plan.be; tel. 02/507.73.86 – bevolkingsvooruitzichten Jean-Marc Paul, jmp@plan.be; tel. 02/507.74.48 – sterftequotiënten Stephan Moens, stephan.moens@economie.fgov.be ,02/277.63.47 – demografische vooruitzichten
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning > Demografie
JEL
None
Keywords