Page Title

Thema's

De studies van het FPB beslaan 11 hoofdthema’s: Arbeidsmarkt, Duurzame ontwikkeling, Energie, Internationale economie, Macro-economische vooruitzichten en analyses, Milieu-economische rekeningen en analyses, Overheidsfinanciën, Sectoralerekeningen en -analyses, Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning, Structurele Studiën, Transport.

Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning

Contact

  • https://maltese.plan.be

Gevolgen van de oorlog in Oekraïne: uitzonderlijke bevolkingsgroei in België in 2022 en onzekerheden op middellange termijn [31/01/2023]

Volgens de nieuwe demografische vooruitzichten is de toename van het aantal inwoners in België in 2022 uitzonderlijk hoog (+104 000 inwoners). Op lange termijn is de toename echter minder dynamisch dan de afgelopen dertig jaar. De groei van de Vlaamse bevolking zal relatief vergelijkbaar blijven met die van de afgelopen decennia. In Wallonië valt de bevolkingsgroei beduidend lager dan voorheen. In Brussel zal de bevolking in projectie nog nauwelijks aangroeien.

Uitzonderlijke bevolkingsgroei in België in 2022 door de oorlog in Oekraïne [31/01/2023]

België verwacht in 2022 een uitzonderlijke bevolkingsgroei van bijna 104 000 inwoners. Nadien schommelt die groei jaarlijks rond 31 000 inwoners tot 2070. Tussen 2022 en 2070 groeit het aantal inwoners in het Brussels Gewest nauwelijks aan, terwijl de groei sterk blijft in Vlaanderen (19 %) en matig in Wallonië (6 %). Dat blijkt uit de bevolkingsvooruitzichten van het Federaal Planbureau voor de periode 2022-2070.

MIDAS 2.0. Revisie van een dynamisch microsimulatiemodel [24/01/2023]

MIDAS, het dynamische microsimulatiemodel dat zich richt op de sociale houdbaarheid van pensioenen, heeft de laatste jaren een omvangrijke revisie ondergaan ter verbetering van de validiteit van de projecties. Deze Working Paper doet niet alleen verslag van deze revisie, maar beschrijft ook enkele belangrijke nieuwe modules.

Newsletter Interfederaal Instituut voor de Statistiek (nr. 3 – Oktober 2022) [20/10/2022]

Het Interfederaal Instituut voor de Statistiek (IIS), waarvan het Federaal Planbureau deel uitmaakt, heeft het derde nummer van zijn 'IIS nieuwsbrief' gepubliceerd. Via deze nieuwsbrief wil het IIS professionele gebruikers van officiële statistieken tweemaal per jaar een overzicht geven van zijn activiteiten.

De sociale uitgaven zouden op lange termijn bijna een derde uitmaken van het bbp in België [12/07/2022]

Zonder nieuwe overheidsmaatregelen zullen de sociale uitgaven oplopen tot 29,5 % van het bruto binnenlands product (bbp) in 2070, terwijl dit in 2019 nog 24,5 % was. Sterkere productiviteitswinsten, evenals een toename van de werkgelegenheidsgraad, kunnen de vergrijzingskosten mee helpen financieren. Om de vooropgestelde werkgelegenheidsgraad van 80 % te halen tegen 2030, moet het aantal mensen op de arbeidsmarkt aanzienlijk stijgen. Dit blijkt uit het jaarverslag 2022 van de Studiecommissie voor de Vergrijzing.

Contact

  • https://maltese.plan.be

Het Federaal Planbureau stelt regelmatig vooruitzichten op van de sociale uitgaven op korte, middellange en lange termijn, met name inzake pensioenen en gezondheidszorg, en in het kader van de gezamenlijke overheidsfinanciën (zie “Financiële evoluties van de sociale bescherming”). Het bestudeert ook de herverdelende aspecten van de pensioen- en socialebijstandsstelsels voor ouderen (zie “Inkomensverdeling en armoede”). Die vooruitzichten worden opgemaakt op basis van bevolkingsvooruitzichten die ook door het FPB worden verwezenlijkt (zie “Demografie”).

De financiële en sociale gevolgen van de vergrijzing worden sinds 2002 voorgesteld in het Jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing (zie “Studiecommissie voor de Vergrijzing”). Op Europees niveau neemt het FPB actief deel aan de AWG, een werkgroep opgericht door het Economic Policy Committee van de Europese Raad (ecofin) (zie “Ageing Working Group”). Die werkgroep stelt, om de drie jaar sinds 2003, een rapport op over de langetermijnvooruitzichten van de sociale uitgaven voor alle lidstaten van de Europese Unie.

De know-how van het Planbureau betreft ook de studie van de financiële en sociale gevolgen van maatregelen en voorstellen van economische en sociale beleidsmaatregelen. In dat opzicht maakt het deel uit van het Kenniscentrum Pensioenen (zie “Kenniscentrum Pensioenen”), dat in 2015 werd opgericht en technische bijstand verleent aan de Academische Raad, het Nationaal Pensioencomité en aan de ministers die bevoegd zijn voor de pensioenen.

Contact

  • https://maltese.plan.be
Please do not visit, its a trap for bots