Page Title

Thema's

De studies van het FPB beslaan 11 hoofdthema’s: Arbeidsmarkt, Duurzame ontwikkeling, Energie, Internationale economie, Macro-economische vooruitzichten en analyses, Milieu-economische rekeningen en analyses, Overheidsfinanciën, Sectoralerekeningen en -analyses, Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning, Structurele Studiën, Transport.

Vooruitzichten van de transportvraag op lange termijn

Hoofdthema

Contact

  • https://transport.plan.be

Personenvervoer bereikt een plafond door telewerk [26/04/2022]

De komende jaren zal België te maken krijgen met een verzadiging van de vraag naar personenvervoer, vooral per trein. Die evolutie is vooral het gevolg van de veralgemening van het telewerk en de vergrijzing van de bevolking. Volgens de laatste vooruitzichten zorgt de vergroening van het wagenpark ervoor dat de uitstoot van broeikasgassen sterk daalt. Dat blijkt uit nieuwe vooruitzichten bij ongewijzigd beleid van het Federaal Planbureau in samenwerking met de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Vooruitzichten van de transportvraag in België tegen 2040 [26/04/2022]

Het Federaal Planbureau publiceert, in samenwerking met de FOD Mobiliteit en Vervoer, zijn vooruitzichten voor de transportvraag in België bij ongewijzigd beleid. Deze vijfde editie bevestigt het scenario van een verzadiging van de vraag naar personenvervoer, dat in de vorige editie ook al werd geschetst.  Het goederenvervoer blijft sterk groeien, aangedreven door de internationale handel. Het wegvervoer blijft dominant voor zowel personen als goederen. Deze evoluties leiden tot een daling van de gemiddelde snelheden op het wegennet, vooral rond de agglomeraties Antwerpen en Gent. De uitstoot van broeikasgassen en lokale polluenten daalt sterk in projectie door de verbetering van de milieuprestaties en de elektrificatie van het park van personenauto’s.

Hoofdthema

Contact

  • https://transport.plan.be

Het FPB ontwikkelt een model (PLANET) dat de evolutie van de transportvraag beschrijft. De ontwikkeling van het model begon in 2004. Een eerste operationele versie is beschikbaar sinds 2008.

Het model wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • langetermijnprojecties van de vraag naar zowel personen- als goederenvervoer in België;
  • simulaties van de weerslag van transportbeleidsmaatregelen;
  • kosten-batenanalyses van die transportbeleidsmaatregelen.

Beschrijving

Het model omvat 4 modules: MACRO, TRANSPORT, POLICY en WELFARE.

  • De MACRO-module heeft tot doel macro-economische, demografische en sociaaldemografische projecties te maken voor de 43 Belgische arrondissementen.
  • De TRANSPORT-module berekent het niveau en de samenstelling van de transportvraag. Dat verloopt in opeenvolgende stappen:
    • het genereren van de transportvraag in elk arrondissement;
    • de distributie van het transport tussen de verschillende arrondissementen;
    • de modale keuze en de keuze van het tijdstip waarop het transport plaatsvindt.
  • De POLICY-module geeft een overzicht van de transportbeleidsinstrumenten die in de alternatieve scenario’s worden bestudeerd.
  • De WELFARE-module berekent de weerslag van de scenario’s op de welvaart.

De langetermijnvooruitzichten voor transport in België en de impactanalyses van transportbeleidsmaatregelen gebeuren in overleg met de FOD Mobiliteit en Vervoer (zie internet site). De vooruitzichten worden om de drie jaar gepubliceerd. De eerste publicatie dateert van 2009.

Hoofdthema

Contact

  • https://transport.plan.be
Please do not visit, its a trap for bots