Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Thema's
De studies van het FPB beslaan 11 hoofdthema’s: Arbeidsmarkt, Duurzame ontwikkeling, Energie, Internationale economie, Macro-economische vooruitzichten en analyses, Milieu-economische rekeningen en analyses, Overheidsfinanciën, Sectoralerekeningen en -analyses, Sociale bescherming, demografie en toekomstverkenning, Structurele Studiën, Transport.
Traditioneel wordt de verantwoordelijkheid voor de CO2 die tijdens de productie van goederen en diensten wordt uitgestoten, toegewezen aan het land waar de productie plaatsvindt. De koolstofvoetafdruk is een alternatieve maatstaf van deze verantwoordelijkheid, waarbij de emissies worden toegewezen aan het land waar de goederen en diensten worden geconsumeerd. Dit artikel presenteert berekeningen van de koolstofvoetafdruk van huishoudens voor de drie Belgische gewesten, opgesplitst volgens consumptiedomein.
De wereldeconomie is de afgelopen decennia geleidelijk steeds meer geïntegreerd geworden dankzij een toename van de handel en grensoverschrijdende investeringen. Die integratie werd in de hand gewerkt door technologische ontwikkelingen, handelsliberalisering en de intrede van grote landen zoals China, India en Brazilië op de internationale scène. Vandaag wordt de productie van tal van goederen en diensten georganiseerd in mondiale productieketens. Voor België kan dit ertoe leiden dat activiteiten naar het buitenland worden gedelokaliseerd, maar het biedt ook kansen om ondernemingen aan te trekken.
Wat zijn de gevolgen van die integratie voor België? Waarvan is ons concurrentievermogen afhankelijk? Moeten we vrezen voor een massale delokalisatie van onze ondernemingen? Wat is de plaats van de Belgische ondernemingen in de mondiale productieketens? Wat zijn de mogelijke antwoorden op die uitdagingen?
Die vragen komen aan bod in de werkzaamheden van het FPB die in het teken staan van internationale handel en delokalisaties.